2012 Elections (2)

Posted on maart 21, 2011

0


Zoals in een eerdere post al is gezegd, heeft nog geen enkele Republikein officieel de handschoen opgepakt om in 2012 de strijd met Obama aan te gaan. Ondanks dat de kandidaten slechts officieus bekend zijn, moeten er wel nu al voorbereidingen getroffen worden. Het is interessant om te zien hoe de verschillende kandidaten denken de nominatie te kunnen binnenslepen. Hieronder vindt u een de voorbereidingen van enkele kandidaten.

New Gingrich is de bekendste van de getipte kandidaten, heeft als enige al een presidential exploratory committee opgericht – de laatste stap voor de aankondiging van de kandidatuur komt – en heeft daarom al een organisatie staan. Omdat hij de bekendste is, hoeft hij minder tijd te steken in de afzonderlijke staten; niet alleen kent iedereen hem, hij kent ook iedereen. Gingrich heeft er daarom voor gekozen om zijn tijd de afgelopen paar dagen in het hard aanvallen van Obama. Obama maakte deze week – tussen de internationale crises door – zijn voorspelling voor de finales van het college basketbal bekend. Hierop werd hij hard aangevallen door Gingrich, die vond dat Obama zijn tijd wel beter had kunnen besteden.

“I was frankly very disappointed that Sarkozy did not share with us his Final Four picks, it’s his failure to understand the importance of the Final Four that allowed him to focus on Libya. If he had understood the American system, he would have realized this was not a good week to deal with Libya. This was the week to deal with Kansas, Ohio State – the things that were really important.”

De aanval op Obama ging nog even door. Niet alleen was hij niet te spreken over de prioriteiten van het Witte Huis, ook op hun daadkracht had hij de nodige kritiek.

“The president announced on March 3, ‘Kadafi has to go.’ … [Eisenhower and Reagan] would have made sure that he was gone. There are a lot of ways to get rid of a dictator if you want to. This idea that we posture, we talk, we have diplomatic meetings. … This is very weak,”

Na het lezen van deze persoonlijke aanvallen op Obama, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de officiële aankondiging van zijn kandidatuur komt.

De man die het vooral moet hebben van zijn diplomatieke ervaring is John Bolton. Als oud-ambassadeur bij de VN en in China, is dit de man van wie je een visie mag verwachten er grote delen van de wereld in brand staan. Op een paar optredens bij FOX News na, heeft deze man echter helemaal niets van zich laten horen.. tot vrijdag 18 maart. Hij sprak op de openingsdag van de California Republican Convention in Sacramento, en viel de regering hard aan. Ook hij hekelde het niet doorpakken van Obama.

“I would have moved far more swiftly and would have unilaterally declared a no-fly zone in Libya during the early stage of the crisis. Had we acted in those early days, we could have tipped the balance conclusively against Kadafi and this whole thing might be over,” Bolton told hundreds of delegates over dinner in the ballroom of a downtown hotel. “Instead the president dithered, and he watched, and he waited, and he temporized. In the course of his ruminations, he said Kadafi has got to go — and then he still didn’t do anything about it — thus exposing the United States to an enormous credibility problem with our friends and allies, as well as our adversaries.”

Het heeft even geduurd, maar Bolton lijkt zich eindelijk in de race te mengen. De vraag is nu alleen of hij niet al een te grote achterstand heeft opgelopen. Zijn mogelijke tegenstanders melden zich al maanden in de staten waar de eerste voorverkiezingen worden gehouden, hebben al een organisatie op poten gezet en zijn al die tijd bezig geweest om hun eigen boodschap te formuleren. Bolton moet er nog mee beginnen..

Ook Haley Barbour was aanwezig in Sacramento, waar hij zei dat de GOP kan winnen in Californië “if they try hard enough”. Het opmerkelijkste nieuws was niet zijn aanwezigheid in Sacramento, maar het feit dat hij Sally Bradshaw in dienst heeft genomen. Bradshaw was lange tijd de naaste adviseur van Jeb Bush (broer van en voormalig gouverneur van Florida), en gaf in 2008 leiding aan de campagne van Mit Romney. Daarnaast heeft hij ook twee andere oudgediende van de Republikeinse partij in dienst genomen om zijn landelijke campagne en zijn campagne in New Hampshire op te zetten. In de eerste schermutselingen heeft Barbour zijn staat al uitgekozen. Terwijl de andere mogelijke kandidaten zich vooral melden in Iowa, South Carolina en New Hampshire, lijkt Barbour zich vooral te richten op Nevada, zo getuige zijn bezoek aan Rick Sandoval, gouverneur van deze staat.

Sarah Palin ten slotte is druk bezig haar buitenlandse kennis op te vijzelen. In het verleden ging ze nogal eens de fout in als het ging om staatshoofden en landen die niet Amerika zijn. Volgens mij kent iedereen haar verwarring tussen Noord- en Zuid-Korea wel..

Om bijgepraat te worden met betrekking tot internationale politiek bezocht Palin afgelopen week twee landen. Het eerste land dat Palin bezocht was India. Haar faam was haar vooruit gereisd: voor een afgeladen zaal ontkende ze dat ze al een beslissing had genomen om mee te doen aan de Republikeinse voorverkiezingen. Opvallend was echter wel dat ze plots met een eigen buitenland beleid op de proppen kwam. Hoewel de VS volgens haar niet aan invloed aan het inboeten is, komen landen als India wel met rasse schreden dichterbij. De ontwikkelingen India konden op veel steun rekeningen. Voor de ontwikkelingen – en dan vooral de militaire ontwikkelingen – in China waarschuwde ze:

“I personally have huge military concerns about China. They are stockpiling ballistic missiles, submarines, new age ultra modern fighter aircraft. Is that all for a defensive posture? How could that be when you don’t see a tangible outside threat to that country?”

Het tweede land dat ze bezocht moest Israel zijn, een land dat op de onvoorwaardelijke steun van veel Republikeinen en Tea Party-aanhangers kan rekenen. Gisteren [zondag 20 maart red.] is ze aangekomen, en heeft ze de Tempelberg bezocht. Van een kritiek op Israël was geen sprake. Integendeel, Palin vond het schandalig dat joden niet openlijk op de Tempelberg kunnen bidden. Het meest opvallende wat Palin zei, was: “Why are you apologizing all the time?”, niet bepaald een vraag waar een gezond-kritische houding uit blijkt..

Palin, Gingrich en Harbour lijken klaar te zijn om hun kandidatuur aan te kondigen, en ook Bolton is bijna op. Nog maar 596 dagen te gaan..